Tricotin Tricotan

Joguines teixides per gent GRAN

Awicha, un projecte social a La Paz, Bolívia

Deixa un comentari

SudAmèrica2013 205

Comencem el nou any amb un reportatge d’una de les membres de Tricotin Tricotan, que al llarg dels últims mesos ha viatjat per Sud Amèrica amb la intenció de conèixer, entre d’altres, projectes socials creats per les pròpies comunitats locals. Un d’ells ha estat Awicha (“àvia” en idioma aymara), un taller d’artesanies i alhora un emprendiment productiu comunitari en el que persones grans teixeixen amb llana d’alpaca peces de vestir d’alta qualitat.

SudAmèrica2013 169

Aquesta iniciativa va ser concebuda com una alternativa d’autososteniment econòmic de dos habitatges comunitaris per a gent gran i cinc menjadors també per a gent gran. Va nèixer fa 30 anys quan les àvies vingudes de zones rurals a la capital de Bolívia, La Paz, es van associar per a cobrir les seves pròpies necessitats d’habitatge i salut.

Actualment varis projectes, entre ells el taller d’artesania, dos centres materno-infantils i un centre de medicina tradicional integren la Comunidad Aymaras Urbanos de Pampahasi (CAUP).

SudAmèrica2013 207

Les àvies són les sòcies del taller d’artesanies i cadascuna en funció de les seves aptituds i possibilitats té una tasca assignada. Hi ha qui cria les alpaques, la llana de les quals serà utilitzada posteriorment o bé per vendre o bé per teixir. Hi ha qui fila, una tècnica consistent en unir diferents fibres fins a obtenir fil i finalment hi ha qui teixeix els vestits que seran o bé exportats o bé venuts.

SudAmèrica2013 214

La llana i teixits que produeixen són 100% natuals, sense tints de cap tipus i de pèl d’animal creats en el seu ambient natiu.

SudAmèrica2013 210

Ens explicaven finalment les àvies del projecte Awicha que no només tracten de vendre productes de bona qualitat per a autofinançar-se sinó també reafirmar la seva identitat cultural i per aconseguir un comerç en el que tan productors i com consumidors “construïm una relació de respecte mutu entre éssers humans i naturalesa”.

Anuncis

Autor: tricotintricotan

Tricotin Tricotan és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fer donacions de joguines de ganxet a nens i nenes en risc d’exclusió social, teixides per avis i àvies solidàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s