Tricotin Tricotan

Joguines teixides per gent GRAN

Els “Iaioflautas” i el seu rol actiu i positiu dins de la societat

Deixa un comentari

Iaioflautes-manifestacion-Gracia-Edu-Bayer_EDIIMA20121114_0454_13

Avui volem retre homenatge als Iaioflautas, un grup de persones grans que va néixer al mateix temps que els Indignats o el moviment del 15M a la Plaça Catalunya l’any 2011, durant l’aparició de les assemblees populars espontànies a diferents places públiques. El seu nom prové com a resposta d’una polèmica declaració de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, desqualificant la gent del 15M amb l’adjectiu “perroflautas”.

Molts varen ser els grups autònoms procedents directament de la societat civil i plurals quant a la seva ideologia, que durant diferents mesos van treballar per intentar dissenyar una economia al servei de les persones i no supeditada als bancs o a les decisions governamentals que no aposten per una millora social. Però podem dir que els Iaioflautas, juntament amb la PAH, la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca contra els desnonaments, destaquen per la persistència en les seves accions.

iaioflautas_tmb2

Segons explica al web un dels seus membres, els Iaioflautas van decidir vehicular les seves reivindicacions mitjançant accions de desobediència civil pacífica, generant al mateix temps un imaginari col·lectiu. “Davant els problemes que ens anàvem trobant (temes d’habitatge, de bancs, …) anàvem gestant una resposta”, comenta Celestino Sánchez. Així doncs, la seva manera d’actuar és molt visible, mitjançant l’ocupació d’institucions com la Borsa de Barcelona, departaments governamentals, centres sanitaris, entitats bancàries, seus d’empreses com Telefònica, etc. Una de les accions amb més impacte mediàtic, tant a internet com a través dels mitjans convencionals, va ser l’ocupació d’un autobús, que a cada parada del trajecte era rebut de manera espontània per membres del 15M i periodistes.

banc iaioflautes

Al 2011 van començar sent un grup de 17 persones i ara ja arriben a la xifra de 700 a Catalunya i 1500 a Espanya. Totes elles representen –tal com subscriuen al seu web- “la generació que va lluitar per una vida millor per als seus fills i filles i aconseguir una societat de benestar, que després han vist dilapidar”. Actualment s’organitzen al voltant de la lluita per aconseguir unes pensions dignes, però també denuncieu l’especulació dels bancs i de com els governs han convertit aquest deute privat en públic, justificant així les retallades, l’ensorrament de l’Estat del Benestar i la privatització dels serveis públics.

Manifestacion-Iaioflautas-primer-aniversario_EDIIMA20121027_0066_4

En definitiva, els Iaioflautas segueixen lluitant pel futur, perquè saben que la conjuntura econòmica actual no s’arreglarà d’un dia per l’altre i que seran els seus fills i els seus néts i nétes qui en patiran les conseqüències. És un altre exemple de participació activa en la societat per part d’unes persones grans amb GRANS valors i per això avui, des de Tricotin Tricotan, som unes Iaioflautas més.

Anuncis

Autor: tricotintricotan

Tricotin Tricotan és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fer donacions de joguines de ganxet a nens i nenes en risc d’exclusió social, teixides per avis i àvies solidàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s