Tricotin Tricotan

Joguines teixides per gent GRAN

Diuen les àvies…(5)

Deixa un comentari

“Al cine hi anàvem amb carabina”

Aquest mes, la frase citada per una de les àvies durant els tallers, rememora flirtejos de joventut.

– “Quan quedàvem amb algun noi, sempre ens acompanyava algú de la família…”, explicava la Conxita  .

– “No podíem fer res abans del matrimoni”, afegia la Teresa.

– “Si, però acabàvem fent el que volíem…”, concloïa amb picardia la Pepita.

Kiss-Weegee

A finals del segle XIX es va posar de moda la paraula carabina per referir-se a una senyoreta de companyia que els pares de la bona societat imposaven a les seves filles per garantir la moralitat en el seu tracte amb els nois. Posteriorment, aquesta expressió va estendre’s entre les classes populars, i la denominació feia referència a qualsevol persona que acompanyava a una parella de nuvis durant les seves sortides per evitar que es quedessin sols.

weegee-lovers-palace-theater

Fent una mica d’història, podem relacionar aquesta expressió amb una llegenda de principis del segle XIX, sobre un pagès anomenat Ambrosio que va viure a Sevilla. Com que no li anava bé amb l’agricultura, va agafar la seva carabina (nom que s’atribueix a una arma de foc semblant al fusell), i la va carregar amb llavors de cànem, enlloc de pólvora, per tal d’assaltar els camins. Però tots els caminants a qui atacava, el prenien en broma ja que la seva amabilitat era ben coneguda a la comarca i tothom sabia que era incapaç de fer mal a ningú. Així, el bo d’Ambrosio es va veure obligat a retirar-se d’aquesta activitat, tot maleint la seva carabina, a qui atribuïa la culpa d’imposar poc respecte a les persones a qui assaltava. És des d’aquest moment que s’utilitza l’expressió de la carabina d’Ambrosio per a denominar qualsevol cosa inservible o a una persona o cosa sense cap valor.

Per això sabem que la frase d’aquest mes fa referència a aquest seguici interminable de pares, germans, cosines o tietes, relacionat amb la carabina d’Ambrosio, per la seva inutilitat en l’intent de garantir la moralitat de les joves.

 

 

 

Anuncis

Autor: tricotintricotan

Tricotin Tricotan és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fer donacions de joguines de ganxet a nens i nenes en risc d’exclusió social, teixides per avis i àvies solidàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s