Tricotin Tricotan

Joguines teixides per gent GRAN

Diuen les àvies…(4)

2 comentaris

“Abans veies ple de gent al carrer fent bolillos

Últim post abans de les vacances del mes d’agost! Es tracta de la secció de frases dites per les àvies durant els tallers i fa referència a la tècnica del bolillo o “boixet”, en català, que compta amb diversos segles de tradició i que, malgrat que el nombre de puntaires ha disminuït en gran mesura, encara perdura fins als nostres dies.

montage0079

Existeix controvèrsia respecte a quan i on es van començar a treballar les puntes de coixí. A Europa, Espanya, Itàlia i Flandes mantenen una llarga discussió en aquest sentit. Però el que si que se sap del cert és que en tombes egípcies de l’antiguitat (any 2000 abans de Crist), ja es van trobar boletes i plom units a un coixi.

A Catalunya, tot i que aquesta tècnica va néixer al segle XVI, no és a partir del segle XIX quan la punta artesanal catalana adquireix un gran prestigi. Són diverses les empreses ubicades a Barcelona o als pobles del voltant, i la majoria d’elles es van especialitzar en la realització de peces en blonda, un encaix realitzat en seda i de dissenys amb elements florals.

L’encaix es pot definir com un teixit ornamental i transparent que es fa a mà i s’adorna amb brodats. Es diu encaix perquè al principi s’acostumava fer entre les vores de dues tires paral·leles de llenç, com si fos una labor encaixada entre elles.

bolillos

De la mateixa que en els tallers que impartim a Tricotin Tricotan, les puntes de coixí es teixeixen en grup, i adquireixen doncs un important component socialitzador. També contribueixen al desenvolupament de la creativitat i exigeixen un elevat grau de concentració, cosa que ajuda a centrar l’atenció en el moment precís, allunyant de la ment pensaments incòmodes.

Malgrat aquests beneficis, cada vegada és menor el nombre de puntaires que dediquen les seves tardes, sota el sol de l’estiu, a embolillar (enrotllar el fil en el coixí) per realitzar infinites torsions, creus, trenes…

Anuncis

Autor: tricotintricotan

Tricotin Tricotan és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fer donacions de joguines de ganxet a nens i nenes en risc d’exclusió social, teixides per avis i àvies solidàries.

2 thoughts on “Diuen les àvies…(4)

  1. Que bueno! me ha encantado, mirar aquí http://martiky.blogspot.com.es/2013/05/encaje-de-bolillos-lace-bobbins.html?m=1
    también hable un poquito del encaje. Yo empece el año pasado a aprender encaje y a compartir esas reuniones de tarde con un montón de mujeres y abuelitas que saben muchisimo!! Me dicen “que bailo muy bien los bolillos” jeje. La verdad es que alucino cuando me cuentan experiencias de cuando hacían encaje para ganar algo de dinero, de como se reducían las vueltas en el encaje para ahorrar un poco de hilo…
    Un saludo 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s