Tricotin Tricotan

Joguines teixides per gent GRAN

Diuen les àvies…(2)

Deixa un comentari

“La meva mare em va dir: no et casaràs si no saps canviar els colls de les camises”.

És l’última setmana del mes i amb aquesta citació seguim la secció “Diuen les àvies…”, que recull frases dites per les àvies durant el transcurs dels tallers.

george-marks-girl-sewing-clothes-for-doll

La frase al·ludeix a l’educació que van viure les àvies, que va estar marcada per importants moments històrics amb consequències en el seu quotidià i en el seu rol dins de la societat.

Durant la Segona República s’havia aconseguit que les dones poguessin votar, a la vegada que se’ls havia concedit drets i que començaven a incorporar-se al món laboral. Aquesta emancipació es consolidà durant la guerra, en què les dones van participar de forma molt activa en els dos bàndols.

libertarias

Però l’opressió va arribar amb el franquisme i des del règim dictatorial es va imposar el més pur estil de patriarcat, en què la família conservadora tradicional es convertia en el fonament de la nació. Es va suprimir immediatament tota la legislació de la República que concedia drets a les dones, es va anul·lar l’educació mixta a les escoles i es va dissenyar una formació especial per convertir a les dones en bones esposes i mares, en què “las labores del hogar” tenien una forta presència en l’educació.

dones cosint

Amb la mort de Franco va començar un lent procés democràtic, i el motiu inicial d’alliberament de la dona va trobar un clima més favorable per expressar-se públicament. Aquest clima permeté que les dones que ja s’havien organitzat abans de la dictadura, clandestinament o no, sortissin al carrer i es mobilitzessin.

Afortunadament, les mobilitzacions han continuat fins avui en dia, i ara, cosir, fer mitja o practicar el ganxet ja no és qüestió de gènere i aquest fet aporta un nou valor al saber de les àvies en aquest camp, deslligat de qualsevol connotació retrògrada.

DSC_0954

Anuncis

Autor: tricotintricotan

Tricotin Tricotan és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fer donacions de joguines de ganxet a nens i nenes en risc d’exclusió social, teixides per avis i àvies solidàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s